![]() |
|
|
#1 | ||
|
Konular : 1456
Tecrübe Puanı: 10
Rep Puanı : 110
Rep Derecesi :
![]() ![]() Verdiği Teşekkür: 70
Aldığı Teşekkür: 85
iletisim :
|
![]() Zümer/17-18:"Tağuta kulluk etmekten kaçınan ve allah a yönelenlere müjde var.Müjdele kullarımı:Onlar ki sözü dinlerler ve onun en güzeline uyarlar.İşte onlar, allah ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar sağduyu sahipleridir." 1- Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Hikmet mü'minin yitiğidir.Onu nerede bulursa almaya en fazla hak sahibi olan odur." Tirmizi, İlim. Hd. No:2827 2- Muğire bin Şube (r.a.)den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Her kim yalan olduğunu tahmin ettiği halde benden bir hadis anlatırsa, iki yalancıdan biri de kendisidir." Tirmizi. İlim. Bab: 9. Hd. No:2799 3- Ebu Said (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"allah ın kelamının diğer sözlere üstünlüğü allah ın yarattıklarına olan üstünlüğü gibidir." Tirmizi. Fazailul Kuran. Bab:23 Hd. No:3093 6- Osman Bin Affan (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"En hayırlınız,Kuran'ı öğrenen ve öğreteninizdir." Tirmizi. Fazailul Kuran. Bab:15 Hd. No:3070 7- İbn Abbas (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Bildiğiniz dışında benden hadis rivayet etmekten sakınınız.Kim benim adıma yalan söylerse ve her kim de Kuran'ı kendi görüşüne tabi kılmak suretiyle yorumlarsa, cehennemdeki yerine hazırlansın." Tirmizi. Tefsirul Kuran. Bab:1 Hd. No:3122 8- Talha b. Musarrıf (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İnb Ebu Avfa'ya Resulullah'ın kendisi vasiyyet yaptı mı? Diye sordum. "HAYIR" dedi."O halde vasiyyet nasıl farz kılındı ve müslümanlara nasıl emretti?" dedim."allah ın Kitabını emretti" dedi." Tirmizi. Vasiyyet. Bab:3 Hd. No:2202 9- Selman (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Resulullah'a yağın, peynirin ve kürkün hükmünü sordular.Bunun üzerine söyle buyurdu; "allah ın, Kitabında helal kıldığı şey helal ve allah ın, Kitabında haram kıldığı şey haramdır. Hükmünü belirtmediği şey ise afvettiği (mübah) şeylerdendir." Tirmizi. Libas. Bab:6 Hd. No:1780 10- Ümmü Seleme (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kuran'ın haramlarını helal kılan kişi Kuran'a iman etmemiştir." Tirmizi. Fazailul Kuran. Bab:19 Hd. No:3048 11- Abdullah Bin Amr (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Üçgünden az bir zaman içinde Kuran'ı okuyan kişi, O'nu anlamamıştır." Tirmizi. Kıraat. Bab:4 Hd. No:3119 12- İbn Ömer (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Ancak iki tür kimseye gıpta edilir: allah ın kendisine mal verip te gece gündüz infak eden, allah ın kendisine Kuran (ilmi) veripte gece gündüz O'nu elinden bırakmayan." Tirmizi. Birr ve Sıla. Bab:24 Hd. No:2001 13- Adiyy Bin Hatim (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki " Bir gün Resulallah (s.a.v)ın yanına gitmiştim.O sırada Tevbe Suresinin "Onlar allah dışında hahamlarını ve rahiplerini rabb edindiler.Meryem oğlu Mesihi de. (ayet:31)"cümlesiyle başlayan ayetini okuyordu.Ben; Ey allah ın Resul'ü! Onlar hahamlarına ve rahiplerine tapmıyor, kulluk etmiyorlar"dedim.Bunun üzerine: Evet, ama onlar, bu din alimleri kendilerine allah ın haram kıldığı bir şeyi helal kılınca o şeyi helal kabul etmiyor ve yine allah ın helal kıldığı bir şeyi de haram kılınca o şeyi haram kılmıyorlar mıydı? İşte onların haham ve rahiplerini (=din adamlarını) allah ın dışında rabb kabul etmeleri budur." diye buyurdu." Tirmizi. Tefsirul Kuran. Bab:10 Hd. No:3292 Kendi Dilinden ve Ashabının Dilinden Bir Resul 14- Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir;dedi ki ;"Yakın aşiretini uyar.(26/Şuara:214)" Ayeti nazil olunca Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu; "Ey Kureyş! Kendinizi cehennemden kurtarınız.Çünkü Ben size allah tan ne bir zarar ne de bir fayda sağlayamam.Abdulmenafoğulları! Kendinizi cehennemden kurtarınız! Çünkü Ben size allah tan ne bir zarar ne de bir fayda sağlayamam.Kusayyoğulları! Kendinizi cehennemden kurtarınız! Çünkü Ben size allah tan ne bir zarar ne de bir fayda sağlayamam! Ey Abdulmuttaliboğulları! Kendinizi cehennemden kurtarınız! Çünkü Ben size allah tan ne bir zarar ne de bir fayda sağlayamam! Ey Muhammed'in kızı Fatıma! Kendini cehennemden kurtar! Çünkü Ben sana allah tan ne bir zarar ne de bir fayda sağlayamam" Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:27 Hd. No:3399 15- İbn Abbas (r.a.)den rivayet edilmiştir;dedi ki;Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu; "Kıyamet günü bazı kişiler getirilip sol tarafa alınacaklardır. Bunun üzerine: Ey Rabbim! Onlar benim ashabım diyeceğim. Bana:"Senden sonra neler ihdas ettiklerini (=yaptıklarını) bilmiyorsun"denecek. Ben de salih kul (İsa) nın dediği gibi diyeceğim." allah . "Ey Meryem oğlu İsa ! sen mi insanlara beni ve annemi allah tan başka iki tanrı olarak benimseyin dedin?" demişti de. Haşa! Hak olmayan sözü söylemek bana yaraşmaz; eğer söylemişsem, şüphesiz Sen onu bilirsin: Sen benim içimde olanı bilirsin: ben Senin içinde olanı bilmem; doğrusu görülmeyeni bilen ancak Sensin." "Ben onlara sadece Rabbim ve Rabbiniz olan allah akulluk edin diye bana emrettiğini söyledim."Aralarında bulunduğum müddetçe onlar hakkında şahidim beni aralarından aldığında onları Sen gözlüyordun.Sen her şeye şahidsin." "Onlara azab edersen, doğrusu onlar Senin kullarındır ; onları bağışlarsan. Güçlü olan, Hakim olan şüphesiz ancak Sensin." (5/Maide: 116-118)Sonra şöyle karşılık verilecektir: "Sen kendilerinden ayrıldıktan sonra onlar gerisin geriye dönüp kaldılar." Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:22 Hd. No:3377 16- Ayşe (r.a.)den rivayet edilmiştir;dedi ki;"Şu üç hususta iddiada bulunan allah a karşı en büyük yalanı söylemiş olur.Her kim Muhammed'in Rabbi'ni gördüğünü iddia ederse allah a karşı en büyük yalanı söylemiştir.Çünkü allah ;"(En'am/103 )- Gözler onu göremez, O ise bütün gözleri görür; O, lütuf sahibidir, her şeyden haberlidir. " ve "(Şura/51): allah ın , herhangi bir insanla konuşması ancak vahiy yoluyla , perde ardından veya gönderdiği bir elçiyle vahyetmesi şeklindedir." buyuruyor.Her kim Muhammed'in allah tan kendine indirilenden bir şey gizlediğini iddia ederse allah a karşı en büyük yalanı söylemiştir.Çünkü allah :"(Maide/67) - Ey şanlı Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O'nun peygamberlik görevini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Doğrusu Allah, kâfirler toplumunu doğru yola iletmez."Her kin O'nun yarının hadislerini bildirdiğini iddia ederse allah a karşı en büyük yalanı söylemiştir. Çünkü allah : "Göklerde ve yerde olan gaybı bilemezler.Ancak allah bilir..(Neml/65)buyuruyor." Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:7 Hd. No:3262 17- Ümmü Seleme (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu :"Ben de ancak bir insanım! Gerçek şu ki, bana biribirine hasım olmuş davacılar gelmektedir.Ama belki bazıları kendilerini bazılarından daha iyi ifade edip savunurlar da ben de onu doğru söylüyor zanneder ve lehine hüküm vermiş olabilirim.İmdi her kime bir müslümanın hakkını hükmetmişsem bu ancak ateşten birparçadır. Onu (ister) üzerine alsın yahut (dilerse) terketsin!" Tirmizi, Ahkam. Bab:11 Hd. No:1354 Müslim, Kitabul Akdiye. Bab:3 Hd. No:1713 18- Ebu Bekr Es-Sıddık (r.a.)dan rivayet edilmiştir."Nebi (s.a.v) bir iş murad ettiği zaman "allah ım ! Bana hayırlısını ver ve benim için hayırlısını ihsan eyle!" diye dua ederdi." Tirmizi, Dua. Bab:89 Hd. No:3744 19- İbn Abbas (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki Resulallah (s.a.v) dua eder ve şöyle derdi "Ey Rabbim! Beni Sana çok şükreden, seni çok anan, senden çok korkan, sana çok itaat eden, senin için eğilen ve sana dönerek yakarışta bulunan kişi kıl! Ey Rabbim! Tevbemi kabul eyle, günahlarımı yıka, duamı kabul et, delilimi sabit kıl, kalbimi hidayet et, göğsümün kin ve hasedini çıkar!" Tirmizi, Dua. Bab:113 Hd. No:3783 20- Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki "Kendi günahının , inanmış erkek ve kadınların günahlarının bağışlanmasını dile (Muhammed/19)ayetinin inmesi üzerine Resulullah (s.a.v) buyurdu ki;Ben her gün allah tan yetmiş defa bağışlanma dilerim." Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:47 Hd. No:3474 21- Abdullah b. Haris b. Cez' (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki "Tesennümü (=gülümsemesi) Resulullah (s.a.v) dan daha çok bir kimse görmedim."Yani Resulullah (s.a.v) ın tebessümü yüzünden eksik olmazdı. Tirmizi, Menakıb. Bab:22 Hd. No:3883 22-Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki "Resulullah (s.a.v) hiç bir yemekte kusur bulmamıştır.Yemeği; istediği olursa yer, değilse bırakırdı. Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:83 Hd. No:8100 23-Enes Bin Malik(r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki "Onlara (sahabeye) Resulullah (s.a.v) den daha sevgili bir kimse yoktu.Bununla beraber O'nu gördükleri zaman bundan (=kendisi için ayağa kalkılmasından) hoşlanmadığını bildikleri için ayağa kalkmazlardı. Tirmizi, İsti'zan ve Adab. Bab:47 Hd. No:2901 24-Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu; "Kim Benim Yunus b. Metta'dan (=Hz. Yunus) daha hayırlı olduğumu söylerse şüphesiz yalan söylemiş olur. Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:40 Hd. No:3458 25-İbn Abbas (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) mezarlık yanından geçerken şöyle dua ederdi; "Ey kabir sakinleri! allah ın selamı üzerinize olsun. allah bizi de sizi de affetsin. Tirmizi, Cenaze. Bab:58 Hd. No:1059 26-Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki; "Resulullah (s.a.v) ile karşılaştım. Musafahadan önce gidip yıkanıp sonra geldim. Bana; neredeydin? dedi. Ben de ; "Cünub idim" dedim. Buyurdu ki; "Müslüman necis olmaz." Tirmizi, Taharet. Bab:89 Hd. No:121 27-İbn Abbas (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki; "Resulullah (s.a.v) ayak yolundan geldikten sonra kendisine yemek sunuldu ve "Ya Resulullah! Sana abdest suyu getirelim mi? dediler." Resul-i Ekrem: Bana ancak namaza kalktığım zaman abdest almam emredildi." buyurdu. Tirmizi, Taam. Bab:39 Hd. No:1908 28-İbn Mes'ud (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki; "Resulullah (s.a.v) bir defasında öğleyi 5 kıldı. O'na: "Namaz artırıldı mı yoksa Sen mi unuttun?" denildi. Bunun üzerine selam verdikten sonra iki secde yaptı. Tirmizi, Salat. Bab:287 Hd. No:388 29-Aişe(r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki; "Resulullah (s.a.v) Ramazandan başka hiç bir ayı tam olarak (=aralıksız) oruç tutmadı. Tirmizi, Savm. Bab:56 Hd. No:765 İyi Bir İnsan ve İyi Bir Müslüman Nasıl Olmalı? 30-Ka'b b. Malik El-Ensari (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;" Bir koyun sürüsü üzerine salıverilen iki aç kurdun o sürüye verdiği zarar, kişinin ma ve şeref hırsından dolayı dinine verdiği zarardan daha ağır değildir. Tirmizi, Zühd. Bab:30 Hd. No:2482 31-Abdurrahman b. Ebi Leyla (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;" Her kim (muska ve hamail gibi) birşey takınırsa ona (=takındığı şeyin himayesine) terkedilir. Tirmizi, Kitabut Tababet. Bab:23 Hd. No:2152 32-Ashabdan olan yaşlı bir kişiden Resulullah (s.a.v) ın şöyle dediği rivayet edilmiştir;"Halkın arasına karışıp onların eziyetine sabreden müslüman, halkın arasına karışmayıp onların eziyetine katlanmayan müslümandan daha hayırlıdır. Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:20 Hd. No:2625 33-Vesile b. El-Eska (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Kardeşinin derdine sevinip gülme! Sonra allah onu esirger de senin başına verir. Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:18 Hd. No:2621 34-Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Malayaniyi (=gereksiz ve boş konuşmayı) terketmesi kişinin müslümanlığının güzelliğindendir. Tirmizi, Zühd. Hd. No:2419 35-Enes Bin Malik (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Sizden herhangi biriniz, kendisi için sevdiğini kardeşi için de sevmedikçe iman etmiş olmaz. Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:21 Hd. No:2634 36-Aişe (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Mü'minlerin iman bakımından en olgunu, ahlakça en güzel ve ehline karşı en lütufkar olandır. Tirmizi, İman. Hd. No:2743 37-Ümmü Seleme (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"İstişare edilen kişi, kendisine güvenilen kişidir. Tirmizi, İsti'zan ve Adab. Bab:90 Hd. No:2975 38-Abdullah (r.a.) dan rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Üç kişi olduğunuz vakit iki kişi arkadaşlarından ayrı olarak fısıldaşmasınlar.Süfyan, rivayetinde şöyle demektedir; "İki kişi, üçüncüden ayrı olarak fısıldaşmasın; çünkü bu hareket onu üzer." Tirmizi, İsti'zan ve Adab. Bab:92 Hd. No:2981 39-Ebu Salih'ten rivayet edilmiştir.dedi ki ; Aişe ve Ümmi Seleme (r.aanhuma)ye "Resulullah (s.a.v) e hangi amel daha sevimli idi? diye sorulduğunda onlar ; Az da olsa devamlı olan amael diye cevap verdiler" Tirmizi, İsti'zan ve Adab. Hd. No:3016 40- Ebu Bekr (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"İnsanlar bir zalim görür de ona zulmünden el çektirmezse allah ın onları umumi bir azaba uğratması pek yakındır. Tirmizi, Tefsirul Kuran. Bab:6 Hd. No:3249 41- Ebu Musa (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Her kim allah ın kelimesinin en üstün olması (= allah ın iradesinin egemen kılınması) uğrunda cihad ederse, işte o allah yolundadır. Tirmizi, Cihadın faziletleri. Bab:16 Hd. No:1697 42- Enes (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;" allah yolunda bir sabah veya bir akşam çıkışı dünyadan ve içindekilerden daha hayırlıdır. Cennet kadınlarından bir kadın eğilip dünyaya baksa yer ile göğün arasını aydınlatır ve onların arasını güzel koku ile doldurur. O kadının başını örten baş örtüsü dünyadan ve içindekilerden daha hayırlı (= kıymetli) dir. Tirmizi, Cihadın faziletleri. Bab:17 Hd. No:1699 43- Ebu Hureyre (r.a.)dan rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Sizden herbiriniz kardeşinin aynasıdır; şayet onda herhangi bir eza (= noksanlık) görürse hemen gidersin ". Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:18 Hd. No:1994 44- Abdullah (r.a.)den rivayet edilmiştir.dedi ki ; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu;"Mü'min; çekiştiren, lanetleyen, (söz ve davranış bakımından) kaba ve ağzı bozuk kimse değildir". Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:48 Hd. No:2042
Gerçeği insanların ölçüleri ile değil,insanları gerçeğin ölçüleri tanı |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rep Derecesi :
iletisim :
|
99 Hadis (Tirmizi'den)
45- İbn Abbas (r.a.)tan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kardeşinle münakaşa et, onunla kırıcı şaka yapma ve ona yerine getiremiyeceğin vaatte bulunma." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 57 Hd. No:2063 46- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Sevdiğini ölçülü sev, belki günün birinde sevmediğin kişi olur.Sevmediğine de ölçülü buğzet, belki günün birinde sana dost olur." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 59 Hd. No:2065 47- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Dinar (=para) nın kuluna lanet edildi (=lanet olsun) ve dirhem (=para) nın kuluna lanet edildi (=lanet olsun)." Tirmizi, Zühd. Bab: 29 Hd. No:2481 48- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Herkesin hakkı sahibine verilecektir. şöle ki, boynuzsuz koçun hakkı boynuzlu koçtan alınacaktır." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:1 Hd. No:2535 49- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Zenginlik, mal ve **** çokluğundan değildir; asıl zenginlik gönül zenginliğidir." Tirmizi, Zühd. Bab:27 Hd. No:2479 50- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"allah a ve ahiret gününe iman eden kişi misafirini ağırlasın! allah a ve ahiret gününe iman eden kişi hayır konuşsun veya sussun!" Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:16 Hd. No:2617 51- Ebu Musa (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) a sruldu:"Müslümanların hangisi daha efdaldir?"Bunun üzerine Resulullah (s.a.v) "Dilinden ve elinden müslümanların zaerar görmediği kimsedir"buyurdu. Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:17 Hd. No:2619 52- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Münafığın alameti üçtür: "Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz ve kendisine bir şey emanet edildiği zaman hıyanet eder." Tirmizi, İman. Bab:14 Hd. No:2766 53- İbn Abbas (r.a.)tan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İki nimet vardır ki, insanlardan çoğu bunlarda aldanmıştır; sağlık ve boş vakit." Tirmizi, Zühd Hd. No:2405 54- Zübeyr b. Avvam (r.a.)dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Bütün benliğime hakim olan Zat'a yemin ederim ki; iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız.Size bunu temin edecek olan şeyi haber vereyim mi?: Aranızda selamı yayın." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:20 No:2628 55- Ali (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Müslümanın müslüman üzerinde altı hakkı vardır; Karşılaştığı zaman selam verir,çağırdığı zaman davetine icabet eder, aksırdığı zaman teşmit (=yerhamukellah der) hastalandığı zaman ziyaret eder, vefat ettiği zaman cenazesine katılır ve kendisi için sevdiğini onun için de sever." Tirmizi, İsti'zan ve Adab. Bab:35 Hd. No:2879 56- Muaz El-Cüheni (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kim allah için verir, allah için men eder, allah için buğzeder ve allah için nikahlanıp evlenirse imanı kemale ermiş olur." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:21 Hd. No:2642 57- Ebu Berze El-Eslemi (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Bir kula ömrünü nerede tükettiği, ilmini nerede kullandığı, malını nereye harcadığı ve bedenini nerede yıprattığının hesabı sorulmadıkça ayakları allah ın huzurundan ayrılamaz." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab:1 Hd. No:2532 58- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Müslüman müslümanın kardeşidir; ona hıyanet etnez, ona yalan söylemez, onu sahipsiz bırakmaz.Müslümanın müslümana; namusu, malı ve kanı haramdır.Takva işte burada (=kalpte) dır. Müslümanın kardeşine hakaret etmesi bir kişiye kötülük olarak yeter." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:18 Hd. No:1992 59- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Dikkat ediniz! Hepiniz çobansınız ve hepiniz bakmakla yükümlü olduklarınızdan mesulsünüz." Tirmizi, Cihad. Bab:27 Hd. No:1757 60- Ümmül Hüseyin El-Ahmesiyye'den rivayet edilmiştir;dedi ki:"Resulallah (s.a.v) Veda Haccı'nda hutbe irad ederken: "Ey Müslümanlar! Allah tan ittika edin. Sizin başınıza emir olarak burnu ve kulağı kesik Habeyş'li bir köle bile getirilmiş olsa; size allah ın kitabını uyguladığı müddetçe onun emirlerini dinleyin ve itaat edin." Tirmizi, Cihad. Bab:28 Hd. No:1758 61- Ebu Said (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki:"Resulallah (s.a.v) elbisesini yenilediği zaman elbisenin adını belirttikten sonra: "allah ım! Sana hamdolsun. Bunu bana Sen giydirdin. Bunun ve yapılış maksadının hayrını bana göster. Bunun ve yapılış maksadının şerrinden sana sığınırım." Tirmizi, Libas. Bab:29 Hd. No:1822 62- Enes (r.a.) ten rivayet edilmiştir;dedi ki; Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Birbirinizle ilişkiyi kesmeyin, Birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin beslemeyin ve hasetleşmeyin! allah ın kardeş kulları olun! Müslümanın üç günden fazla kardeşine dargın durması caiz değildir." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:24 Hd. No:2000 63- Ebu Zerr (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Her kimin kardeşi onun elinin altında ise ona yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin, onu kaldıramayacağı işe koşmasın; koşarsa ona yardım etsin.." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:29 Hd. No:2010 64- Said b. El-As (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Hiç bir baba çocuğuna iyi terbiyeden daha üstün bir bağışta bulunmamıştır." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:33 Hd. No:2018 65- Ebu Said El-Hudri (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Bir mü'minde iki haslet bir araya gelmez; "Cimrilik ve kötü ahlak"." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:41 Hd. No:2028 66- Ebu Mes'ud El-Ensari (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Kişinin çoluk çocuğuna infakı sadakadır"." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab:42 Hd. No:2031
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rep Derecesi :
iletisim :
|
99 Hadis (Tirmizi'den)
67- Sevban (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"En efdal dinar (=para) kişinin iyaline harcadığı para ile allah yolunda hazırlık için harcadığı para ve allah yolunda arkadaşları için harcadığı paradır." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 42 Hd. No:2032 68- Üsame b. Şerik (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Ey allah ın kulları tedavi görün! Zira allah her hastalığa bir de deva yaratmıştır. Bir dert müstesna; ihtiyarlık" Tirmizi, Kitabut Tebabet. Bab: 2 Hd. No:2109 69- Abdullah b. Semure (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Emirlik isteme(yin)! Şayet talib olmak yoluyla gelirse, emirlik ve (=onun ağır mes'uliyetleri) ile başabaşa bırakılırsın Eğer talib olmadan gelirse o hususta yardım görürsün." Tirmizi, Nezir ve Yemin. Bab: 4 Hd. No:1568 70- Abdullah b. Ömer (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Allah atalarınıza (Babam hakkı için v.b) yemin etmekten sizi şiddetle men ediyor. Artık yemin edecek olan, ya allah a yemin etsin veya sussun." Tirmizi, Nezir ve Yemin. Bab: 7 Hd. No:1573 71- Ali (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Üç kişiden kalem kaldırılmıştır; Uyanıncaya kadar uyuyandan, gençliğe erinceye kadar çocuktan ve aklı başına gelinceye kadar deliden." Tirmizi, Hududu Şer'iyye. Bab: 1 Hd. No:1446 72- Ammar b. Şuayb (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İspat davacıya, yemin de davalıya düşer." Tirmizi, Ahkam. Bab: 12 Hd. No:1356 73- Enes b. Malik (r.a.) ten rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kişi sevdiği kimse ile beraberdir ve onun için ancak kendi yaptığının karşılığı vardır." Tirmizi, Zühd. Bab: 38 Hd. No:2492 74- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Zann'dan sakınınız! Zira sözün en yalan olanı (=yanıltanı) Zann'dır." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 55 Hd. No:2055 75- İbn Abbas (r.a.) tan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Küçüğümüze şefkat, büyüğümüze saygı göstermeyen; iyiliği emretmeyen ve kötülükten sakındırmayan bizden değildir." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 15 Hd. No:1986 76- Cerir b. Abdullah (r.a.) tan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İnsanlara merhamet etmeyene allah merhamet etmez." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 16 Hd. No:1987 77- Fedale b. Ubeyd (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Ne mutlu İslama hidayet edilip de geçimi yetecek kadar olan ve kanaat eden kimseye!" Tirmizi, Zühd. Bab: 23 Hd. No:2453 78- Abdullah (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Benim dünya (=rahatlığıyla) ile işim yok." Ben dünyada, bir ağacın altında gölgelenen ve sonrada oradan ayrılıp giden bir atlı gibiyim. Tirmizi, Zühd. Bab: 31 Hd. No:2483 79- Enes b. Malik (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İnsanoğlunun altından bir vadisi olsa behemehal ikinci bir vadisi olmasını ister. İnsanoğlunun ağzını ancak toprak doldurur. Ne var ki allah (=ihtirasçılardan) tevbe edenin tevbesini kabul eder. Tirmizi, Zühd. Bab: 20 Hd. No:2440 80- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki:"Resulullah (s.a.v) bize övücülerin ağızlarına toprak saçmamızı emretti. Tirmizi, Zühd. Bab: 43 Hd. No:2505 81- Ebu Musa El-Eş'ari (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Mü'min Mü'mine karşı, parçaları birbirine destek olan yapı gibidir. Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 18 Hd. No:1993 82- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Her kim, bir müslümanın dünya tasalarından bir tasasını kaldırırsa allah da o kimsenin kıyamet tasalarından bir tasasını kaldırır; her kim dünyada bir müslümanın bir ayıbını örterse allah da o kimsenin dünya ve ahirette bir ayıbını örter ve kul, kardeşinin yardımında oldukça allah da o kulun yardımındadır. Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 19 Hd. No:1995 83- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki:"Ya resulullah! denildi. Gıybet nedir? Resul-i Ekrem; Kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır, buyurdu. "Ya söylediğim şey (=kusur ve kabahat) onda mevcut ise ?" denildi. "Söylediğin şey onda mevcut ise onu gıybet etmiş; şayet mevcut değil ise ona bühtan (=büyük iftira) yapmış olursun" buyurdu. Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 23 Hd. No:1999 84- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) den şöyle buyurduğunu işittim:"Hayır söyleyerek veya sözü iyiye yorarak insanları birbirleriyle barıştırın, yalancı değildir." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 26 Hd. No:2004 85- Enes (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Ümmetimin misali yağmur misalidir ki, evveli mi daha hayırlıdır, yoksa sonu mu, bilinmez. Tirmizi, Misal. Bab: 5 Hd. No:3029 86- Ebu Said (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) yediği ve içtiği vakit:"Bizi yediren, içiren ve bizi İslamla şereflendiren allah a hamdolsun derdi. Tirmizi, Dua. Bab: 56 Hd. No:3684 87- Huzeyfe b. El-Yaman (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Bütün benliğime hakim olan Zat'a yemin ederim ki, ya mutlaka iyiliği emredip kötülükten şiddetle sakındıracaksınız veya allah ın tarafı ilahisinden size bir ceza gönderilmesi pek yakındır. Bu durumda siz O'na dua etseniz de duanızı kabul etmeyecektir. Tirmizi, Fitne. Bab: 9 Hd. No:2259 88- Ebu Said El- Hudri (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Zalim hükümdarın yüzüne karşı söylenen adalet sözü, en büyük cihaddır. Tirmizi, Fitne. Bab: 12 Hd. No:2265 89- Enes b. Malik (r.a.) ten rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Zalim de olsa, mazlum da olsa kardeşine yardım et".Bunun üzerine ya Resulullah! denildi, "mazlum iken ona behemehal yardım ederim" fakat zalim olduğu halde ona nasıl yardım edebilirim? Buyurdu ki; "Ona zulmünden el çektirirsin. Ona yapacağın yardım işte budur." Tirmizi, Fitne. Bab: 58 Hd. No:2356 90- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kişi dostunun dini üzeredir. Her biriniz dostunun kim olduğuna iyi baksın. Tirmizi, Zühd. Bab: 32 Hd. No:2484 91- Mikdad b. Ma'dikerib (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"İnsanoğlu, karnından daha zararlı bir kalp doldurmamıştır.İnsanoğluna kendini ayakta tutacak bir kaç lokma yeter. Şayet (bu miktarın aşılması) kaçınılmaz ise bu durumda üçte biri yemeği üçte biri içmesi, üçte biri de nefesi için (ayrılmalı) dır. Tirmizi, Zühd. Bab: 34 Hd. No:2486 92- Ebu Said (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Kim riyakarlık yaparsa allah onun riyakarlığını açığa çıkarır ve kim desinler için yaparsa allah onu teşhir eder. Tirmizi, Zühd. Bab: 35 Hd. No:2488 93- Ebu Said El- Hudri (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Bir Mü'min, aç iken bir Mü'mini yedirirse kıyamet günü allah ona cennet meyvelerinden yedirecektir. Bir Mü'min, susuz iken bir Mü'mini içirirse kıyamet günü allah ona ağzı mühürlü içecekten içirecektir.Bir Mü'min, uryan iken bir Mü'mini giydirirse allah da ona Cennetin yeşil elbiselerinden giydirecektir. Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Hd. No:2566 94- Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Dikkat ediniz! allah ın malı pahalıdır, dikkat edilmelidir ki allah ın malı Cennettir." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Hd. No:2567 95- Enes (r.a.) ten rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:"Cennet güçlüklerle kuşatılmış, Cehennem ise şehvetlerle çevrilmiştir." Tirmizi, Kıyametin Sıfatları. Bab: 20 Hd. No:2684 96-Ebu Mes'ud (r.a.) dan rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Kim bir hayra vesile olursa ona o hayrı yapanın veya işleyenin ecri kadar ecir vardır." Tirmizi, İlim. Bab: 14 Hd. No:2809 97-Ebu Hureyre (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Ümmetime meşakkat vermeyeceğini bilseydim onlara her namaz öncesinde misvak kullanmayı emrederdim." Tirmizi, Taharet. Bab: 18 Hd. No:22 98-İbn Ömer (r.a.) den rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Kendisine isyan emrolunmadıkça hoşlandığı ve hoşlanmadığı her işde dinlemek ve itaat etmek, müslümanın üzerine vaciptir. Şayet kendisine isyan emredilirse bu taktirde dinleme ve itaat etme mecburiyeti yoktur." Tirmizi, Cihad. Bab: 29 Hd. No:1759 99-İbn Abbas (r.a.) tann rivayet edilmiştir;dedi ki Resulallah (s.a.v) şöyle buyurdu:" Allah ın sevdiği iki haslet vardır: Hilm (=ağırbaşlılık) ve teenni (=düşünerek hareket)." Tirmizi, Birr ve Sıla. Bab: 65 Hd. No:2080
|
|
|